«

»

Nov 20

   20/11/2016

Unu din trei tineri afectați de depresie

 

Numărul adolescenţilor afectaţi de depresia clinică a crescut cu 37% în decursul unui deceniu, una din şase fete raportând un astfel de caz, conform unui studiu recent realizat de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, ale cărui concluzii au fost publicate marţi în jurnalul ”Pediatrics”. Oamenii de ştiinţă subliniază nevoia concentrării asupra bunăstării mentale a tinerilor şi acordarea unui ajutor specializat celor care se află în pericol, informează Science Daily.

Există un număr din ce în ce mai mare de adolescenţi care suferă de depresie şi care nu sunt trataţi, se arată în studiu, fapt pentru care este nevoie de ”câteva incursiuni” pentru a asigura ajutorul mental necesar populaţiei. ”Este imperativ să găsim modalităţi de a ajunge la aceşti tineri şi de a-i ajuta să-şi gestioneze depresia”, susţine Ramin Mojtabai, profesor la Departamentul de Sănătate Mentală din cadrul Bloomberg School, care este totodată şi conducătorul cercetării.

Rata sinuciderilor a crescut în ultimii ani, în special printre adolescente şi tinere. Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor a raportat în această lună că rata sinuciderilor în rândul elevilor americani – cu vârste între 10 şi 14 ani – este mai mare decât cel al deceselor survenite în urma accidentelor rutiere, în cazul aceluiaşi grup de vârstă.

Cercetarea a analizat date obţinute în perioada 2005 – 2014, incluse în sondajele naţionale efectuate asupra a 176.245 de adolescenţi cu vârste între 12 şi 17 ani şi 180.459 de adulţi tineri cu vârste între 18 şi 25 de ani, pentru a examina tendinţele în privinţa ”episoadelor depresive majore”. Cunoscute sub denumirea de depresie clinică, acestea reprezintă tristeţea sau pierderea interesului ori a plăcerii în urma unor activităţi zilnice, alături de alte simptome depresive ce se manifestă timp de cel puţin două săptămâni.

În 2005, 8,7% dintre adolescenţi au raportat episoade depresive majore petrecute în urmă cu un an, iar cifra a fost de 11,3% în 2014. Rata a rămas relativ stabilă între anii 2005 şi 2011, însă a crescut între 2012 şi 2014.

În cazul fetelor, prevalenţa episoadelor depresive majore a crescut de la 13,1% în 2005 la 17,3 în 2014.

În rândul adulţilor tineri, prevalenţa acestor episoade a crescut de la 8,8% în 2005 la 9,6% în 2014, deşi creşterea s-a manifestat numai în rândul celor cu vârste între 18 şi 20 de ani.

Oamenii de ştiinţă au declarat că nu este clar ce anume stă la baza acestor episoade depresive majore, în special în rândul fetelor, însă susţin că este posibil ca acestea să fi fost expuse unui grad mai ridicat de factori de risc în ultimii ani, cum ar fi de exemplu fenomenul de ”cyberbullying” determinat de utilizarea din ce în ce mai frecventă a telefoanelor mobile


   Postat in: Ştiri   
  Comentarii: 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.