«

»

Nov 12

   12/11/2016

O româncă prinsă în războiul dintre Trump și Mexic

ana-topoleanuVictoria lui Donald Trump în alegerile din SUA, o implică pe Ana Topoleanu – care trăiește de șase ani în Mexic -într-o bătălie care nu este a ei.

Donald Trump vede în Mexic inamicul numărul și ințenționează să ridice un gard la granița de sud a Americii. Nu e de mirare că – după alegerile americane – moneda peso s-a prăbușit. Ana, care lucrează ca fotograf, spune că “pentru noi, cei din Mexic, vin vremuri grele cu sau fără zid.

after-trump-3Trump este un personaj care încurajează violența, ura și dezbină un popor care abia reușise să ajungă la o oarecare armonie. Ca multora de aici, nu-mi vine, încă, să cred. Ieri am stat până la trei dimineata ca să-l văd vorbind, deși mi-e greu să-l aud.

after-trump-8

Începând cu mimica corpului, a feței, tonalitatea vocii, cuvintele, toate îmi provoacă o combinație de anxietate, nervi, tristețe, disperare. Înainte de a câștiga, urmăream știrile din USA prin intermediul <<late-night show-rilor>>. Pe-atunci puteam să râd când îl citau. Acum, râsul e mai mult plâns. ”

Voi vinde în dolari

Sentimentul de perplexitate este generalizat în Mexic spune Ana: “Toți prietenii mei sunt șocați, deoarece nimeni nu credea cu adevărat că acesta va fi rezultatele alegerilor.

after-trump-13Nu credeam că va putea America să ajungă precum Mexicul, să aleagă un candidat mai rău ca Pena Nieto (președintele mexican care s-a și grăbit să îl felicite pe Trump n.red). Și, totuși, au făcut-o! Au apărut primele glume negre încă din noaptea alegerilor. Oamenii au așteptat cu sufletul la gură rezultatul alegerilor și acum nu pot înțelege rezultatul oferit de o Americă ce pare că urăște imigranții, negrii, femeile.”

after-trump-24

Ana spune că urmare a prăbușirii monedei naționale (13% doar miercuri), va afișa prețurile pentru sesiunile sale foto în dolari. Ea spune că deși Trump se arată împotriva imigrației mexicane, americanii sunt extrem de fericiți și de bine primiți atunci când ajung în Mexic. Ea crede că americanii vor continua să își petreacă vacanțele pe plajele mexicane.

Povestea care vinde

Ce e de făcut într-o țară care s-a trezit peste noapte că are în SUA cel mai mare dușman? “Cu toții am fost uimiți, triști, nervoși. Însă mexicanii, ca și românii, sunt atât de obișnuiți cu crizele încât prima reacție este să râdă, să facă mișto, să încerce să vadă partea pozitivă a lucrurilor. Se viralizeaza tot felul de sfaturi pe Facebook despre cum ar trebui să nu mai consumăm nimic de la americani, însă despre ce vorbim? Consumerismul este un fenomen atotcuprinzător, ca o tornadă.

after-trump-23

Mexicanii sunt bulversați. Cred că marea majoritate, nu-și dau seama despre influența unui președinte american care a spus că-n prima zi în funcție va începe să construiască un zid, plătit de Mexico”, spune Ana.
Ana Topoleanu remarcă faptul că deși reacțiile negative au venit de la toate categoriile sociale și de la populație, presa mainstream a ignorat dimensiunea fenomenului. De asemenea, politicienii – spune ea – nu au luat în considerare cât de toxică pentru popor este numirea lui Donald Trump la Casa Albă.

 

after-trump-10

Ana spune, însă, că a fi diferit în Mexic este un avantaj. “Atunci când am lucrat în turism, ca fotograf într-un hotel, am simțit ce avantaj incredibil este să vii din Europa, să ai trăsături exotice și accent <<rus>> cum au spus ei. A fost foarte interesant să observ cum straturile sociale în Mexic se împart pe culori, cei mai bogați sunt mexicanii albi iar cei care aveau joburi plătite cu 80 pesos pe zi (în jur de 7 dolari) erau nativii, mulatrii. M-a ajutat mult la vânzări faptul că veneam dintr-o țară atât de depărtată. Oamenii voiau să-mi audă povestea, erau curioși cum și de ce am ajuns până pe partea cealaltă a planetei”, explică tânăra.

de Petre Bădică

 

 


   Postat in: Sănătate   
  Comentarii: 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.