«

»

Nov 29

   29/11/2016

De ce se trăiește mai bine la Sofia decât la București

111

Locuitorii Capitalei se arată destul de mulțumiți de viața pe care o trăiesc și de facilitățile culturale oferite de oraș, dar într-o statistică generală europeană se află în partea de jos al clasamentului.

Eurostat a publicat date statistice în privința gradului de statisfacție pe care o au locuitorii din capitalele europene. În 18 capitale ale Europei, cel puțin 9 din 10 locuitori sunt fericiți cu modul de viață din urbea lor. Cel mai mare grad de satisfacție este în Vilnius (98% din populație), urmat de Stockholm și Copenhaga (97%), Viena și Luxemburg cu 96%. Cel mai mic grad de satisfacție al locuitorilor se înregistrează la Atena (71% din populația orașului), urmat de Roma (80%), Paris și București (fiecare cu 83%).

Codașă în grupul estic

Acest procent de satisfacție poziționează Bucureștiul pe locul 28 din 31 de orașe monitorizate. Înaintea Bucureștiului se află orașe din Europa centrală și de est precum Sofia (84%), Zagreb (92%), Budapesta (84%), Varșovia (90%), Budapesta (84%).

În ultimii trei ani, satisfacția locuitorilor din București față de propria sa viață a crescut cu un procent. Pe de o parte, orașele europene sunt motoarele economice ale UE, putând fii considerate huburi pentru o bunăstare financiară. Orașul atrage un mare număr de oameni deoarece prezintă un larg spectru de oportunități în domeniul locurilor de muncă, educației și în domeniul social. Pe de altă parte, orașele pot satisface nevoi sociale precum achiziția de case confortabile. Statistica analizează oportunitățile și provocările aduse de orașe: oferta locurilor de muncă, sărăcia, excluziunea socială, migrația, ca și satisfacția în privința vieții sociale, arată Eurostat explicând acest demers analitic.

Oferta culturală, mai puțin satisfăcătoare

Într-o altă cercetare realizată de Eurostat – entitate care aparține Comisiei Europene -, atunci este analizată satisfacția bucureștenilor în legătură cu facilitățile culturale oferite de orașul în care trăiesc, procentele scad. 71% dintre locuitori sunt mulțumiți de oferta culturală a orașului, un procent care plasează orașul pe locul 21 din 28 de orașe monitorizate. Viena (97%), Helsinki (94%), Stockholm și Praga (ambele cu 90%) sunt cele mai dezirabile orașe din punct de vedere cultural. Urmează Copenhaga (89%), Amsterdam (88%), Berlin (87%) în timp ce la polul opus se află locuitorii din Valetta (34%), Nicosia (58%), Atena (62%), Madrid (64%) și Roman (65%). În Budapesta procentul este de 82%, iar la Sofia (70%).

Întrebarea la care au răspuns locuitorii orașelor europene a fost: În general vorbind, spuneți-ne dacă sunteți mulțumiți sau nu cu facilitățile culturale precum săli de concerte, teatre, muzee și biblioteci din orașul în care trăiți?

 de PB

 


   Postat in: Locuri   
  Comentarii: 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.