«

»

Nov 11

   11/11/2013

Arta pierdută a masculinității. Atunci când bărbatul se ascunde după fusta femeii

man

În mijlocul boomul divorţurilor consemnat în anii 60 şi care s-a resimţiti pe tot parcursul anilor 70, femeile şi-au crescut singure copiii, iar generaţii întregi de viitori bărbaţi au fost lipsiți de figura tatălui.

A fost parţial şi o reacţie a emancipării femeilor mânate de ideea că un bărbat le este mai degrabă o piatră de moară decât necesar.

 Anii 60 şi 70 au reprezentat strigătul de protest al femeilor care s-au ridicat în picioare urlând – destul cu imaginea bărbaţilor de macho duri!

Doar că, în absenţa figurii tatălui, băieţei şi fetiţe au crescut doar cu propria lor mamă, adesea întruchiparea unei femei răzvrătite, femeie sătulă de rolul de mascul alfa al bărbatului. Mama a devenit, astfel, pentru generaţiile de copiii din anii 60 – 70 singurul Soare care le-a luminat copilăria și adolescența.

Dacă în interiorul casei se năştea un matriarhat inadvertent, plin de mânie şi care suna fals, în afara pereţilor locuinţei lumea se conducea după vechile reguli de odinioară. O generaţie de viitori bărbaţi au fost daţi peste cap. Li s-a spus întreaga lor copilărie că bărbaţii sunt curvari, se folosesc de femei şi apoi le părăsesc. Au trăit întreaga copilărie cu un gust amar în cerul gurii gândindu-se la bărbaţii pe care îi vor întruchipa peste numai câţiva ani.

Şi, într-adevăr au devenit bărbaţi. Iar, gustul acela amărui le-a rămas în gură şi imprimat în creier. Cu o imagine negativă despre tine însuţi, imagine care ţi-a fost inoculată pe tot parcursul copilărie e greu de trăit. Mai ales dacă eşti bărbat.

Din motivele de amintite sus, generaţii de bărbaţi au fost nevoiţi să lupte pentru a-şi recăpăta încrederea în condiţia lor de bărbaţi, pentru a se convinge că vechile maniere cavalereşti sunt bune. La rândul lor, femeile (crescute de mame singure) au fost nevoite să îşi cultive, cu multă perseverență, capacitatea de a avea încredere în bărbați.

Aceste “străduinţe” ale fetiţelor şi băieţeilor crescuţi de mame singure continuă şi în ziua de azi.

Într-o lume a femeilor puternice şi independente, bărbaţii încearcă să ţină capul deasupra apei. Atunci când într-o familie, bărbaţii şi femeile impart responsabilitatea şi controlul, asta înseamnă că, deoptrivă, bărbaţii şi femeile sunt vulnerabili.

Şi că există unele lucruri – care sunt poate dictate genetic – pe care unele femeile le doresc şi pe care bărbaţii trebuie să le ofere. Într-o lume în care femeile au crescut cu sloganuri precum “avem nevoie de bărbaţi aşa cum peştii au nevoie de biciclete”, într-o lume a neîncrederii în bărbaţi există un substrat al dorinţei ascunse. A dorinţei de a fi dorită. A dorinţei de a fi sedusă. A dorinţei de a-ţi întâlni partnereul şi a trăi cu el. Şi mai ales, o dorinţă de a fi alături de cineva şi de a fi alături de el, pentru toate bătăliile vieţii.

text și foto: Petre Bădică

 


   Postat in: Sănătate   
  Comentarii: 3

1 comment

2 pings

 1. Aurora M.

  Cittind acest articol mi-am reamintit de “Menajeria de sticla” a lui Tennessee Williams. Aceasta situatie de matriarhat pentru mine e ceva vazut in filme sau citit in carti, eu venind dintr-o familie traditionala. Desi acum la inceputul maturitatii testez pe pielea mea efectul acestui matriarhat bolnav produs de divorturi si neintelegeri conjugale care se rasfrang asupra copiilor, datorita faptului ca nu pot gasi un barbat, ci numai baietei razvratiti nici ei nestiind inmpotriva cui.
  Iar eu sunt nascuta in ’90… deci cei nascuti in ’60-’70 sunt parintii lor, deci da! se propaga in timp aceasta bolnaviciune si mai ales asupra viitorului. Trist!

 1. De ce se tem bărbații de femeile puternice (o perspectivă feminină) » Like NoiNU

  […] de la Articolul “Arta pierduta a masculinitatii, atunci cind barbatul se ascunde sub fusta femeii” si continuand cu “fiecare poveste are doua variante”, zic sa exprim una din cele doua variante […]

 2. AndraNistor.ro | De ce se tem bărbații de femeile puternice

  […] de la Articolul “Arta pierduta a masculinitatii, atunci cind barbatul se ascunde sub fusta femeii” si continuand cu “fiecare poveste are doua variante”, zic sa exprim una din cele doua variante […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.